donderdag 24 januari 2013

GALERIE VAN CAMPEN & ROCHTUS : VELDWERK



GALERIE VAN CAMPEN & ROCHTUS

"  VELDWERK  "

1 februari - 26 maart

© Frédéric Bastin


still II (mixed media on canvas 210 x 200)

nieuw adres:
Leopold de Waelplein 24 A
2000 Antwerpen

don vrij 12-18u - zat 14 - 18u - zon gesloten - op afspraak
T 03 294 06 62 - mail@galerievcr.be - www.galerievcr.be

Ramada Inn (oil on canvas 200  x 100 )



  Ørnen 1897 (Installation; George De Decker - Guido De Bruyn - Peter Maschke)

nieuwe Galerie Van Campen & Rochtus  









 


tekst gastcurator




goedenavond.
als gastcurator van deze tentoonstelling was ik op zoek naar een geschikte, overkoepelende titel, een soort vlag om de lading te dekken van alle kunstenaars van deze galerie. eigenlijk was dat onbegonnen werk, want kunstenaars laten zich nu eenmaal niet vangen onder één begrip. daar zijn het te veel individuen voor, en àls ze al samen onder één vlag willen varen, dan is het -vermoed ik - omdat het een fraaie vlag is, de vlag van galerie van campen & rochtus.  onbegonnen werk dus, en even dacht ik zelfs dat als titel -met een knipoog- te nemen: ‘onbegonnen werk’- maar dat zou al te letterlijk begrepen kunnen worden: we mogen aannemen dat de kunstwerken die hier te zien zijn af zijn, en dan bedoel ik niet alleen dat de olieverf droog is.
de titel werd uiteindelijk ‘veldwerk’, en wel om twee redenen.
om te beginnen vroeg ik van elke kunstenaar hier aanwezig een foto van hun atelier – omdat ik dat veel vind zeggen over hun kunst ook. heerst er een vitale orde? liggen de verftubes of beitels netjes op rij, hoeveel wit is er te zien, hoeveel blanco canvas?, zijn de muren pollocksgewijze bespat of wordt er gewerkt in een smetteloze tempel, een sacrale plek waar telkens vanuit het niets iets wordt gecreëerd? want gewerkt wordt er in die ateliers, te velde dus, m.a.w.: veldwerk.
voorts heeft het woord veldwerk ook als connotatie dat alle kunstenaars blijven zoeken, hun kunst blijven bevragen, onderzoek blijven doen naar hun métier en wat ze ons willen meedelen.
en hun werken, geplukt uit hun ateliers, komen dan uiteindelijk terecht in deze nieuwe locatie, een smetteloze tempel…
galerie van campen & rochtus had geen beter decor kunnen kiezen om zijn kunstenaars in al hun glorie te tonen. op hun respectieve ateliers schijnt hun veldwerk onder het noorderlicht van hun individueel talent. hier - in deze ruimte - krijgt het de volle zon van onze, en naar ik hoop, ook uw aandacht.
ik dank u.