dinsdag 1 februari 2011

FAR WEST-TRILOGIE

 

"DE TIJD"  SPEELT FAR WEST -TRILOGIE

tekst : Filip Vanluchene
regie :  Lucas Vandervost
met :   Dirk Buyse
                 Jurgen Delnaet
               Bob De Moor
 
kostuum : Sabina Kumeling
muziek : George De Decker
 
speelperiode
februari- maart 2011


do 10/02     De Naamlozen      Bourla     20.00u première
vr 11/02      Risquons-tout        Bourla     20.00u
za 12/02     Citytrip                   Bourla     20.00u

voor de volledige speellijst:
http://www.detijd.be/cgi-bin/tijd_frame.cgi?1,1


In 2011 zet De Tijd een van Vlaanderens belangrijkste theaterauteurs in de kijker. Filip Vanluchene vernieuwde midden jaren negentig de toneelliteratuur met zijn ‘kubistische’ vertelwijze. Hij toont een werkelijkheid simultaan vanuit verschillende perspectieven. 

De Tijd speelt een trilogie van gelauwerde stukken van Vanluchene. Acteurs Dirk Buyse, Jurgen Delnaet en Bob De Moor geven in een regie van Lucas Vandervost meesterlijk vorm aan de meerstemmige verbeelding van de theaterauteur. 
Ze wijzen feilloos de weg langs de oorsprong (De Naamlozen) (première), de vooruitgang (Risquons-tout) en de ondergang (Citytrip) van een nabije Far West. Vanluchenes verhalen voegen een dimensie toe aan het rechtlijnige vooruitgangsdenken van een welvarend Vlaanderen. 
Ze gaan over ondernemers en grenzen, overdreven snelheid op autostrades en digitale snelwegen en de catastrofes die daarbij horen. 
Ondernemerslust op de schoot bij katholiek schuldgevoel. In een Vlaams van vreemde origine, met volkse humor en Belgisch surrealisme, en gehuld in zedig zwijgen.

Die bijzondere combinatie leverde de schrijver onder meer de Staatsprijs voor toneelletterkunde en de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 op.


De Naamlozen/de oorsprong
‘Groot drama in een kleine straat. De uitstap van de Katholieke Werkersbond verdeelt het dorp. De twijfelaars nemen de laatste plaatsen in op de bus naar het Neandertal, daar waar de mens voor het eerst mens werd. Maar de bus valt in panne op de stuwdam van Gileppe. Verlangens, frustraties en schuld opgestapeld achter een muur van zedig zwijgen, achter de doorschijnende stof van Marie- Roses blouse, achter de rits van Cyriels nieuwe broek en in de donkere kamer van de kleine Julien. Als een massa water zoekt het dier in de mens zijn weg naar buiten.

De Naamlozen (geschreven in opdracht van Bob De Moor/HetNet) kreeg een eervolle vermelding bij de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2000.
http://taalunieversum.org/taalunie/juryrapport_taalunie_toneelschrijfprijs_2000/


Risquons-tout/de vooruitgang
In 39 taferelen zien we de opmars van ‘de moderne tijd’ in de omgeving van het West-Vlaamse gehucht Risquons-tout, een gewezen smokkelpost op de grens met Frankrijk. We zijn in het imperium van de tapijtboeren en de textielbaronnen. Een handvol plaatselijke ondernemers zet alles op alles: risquons tout. Het tapijt rolt lengte per lengte van de getouwen. Meter per meter vordert een nieuwe snelweg, waarlangs de goederen van de consumptiemaatschappij af- en aangevoerd zullen worden. Het kan niet snel genoeg gaan.

 “Risquons-tout is fragmentarisch en niet-chronologisch opgebouwd, ‘gecomponeerd’ als een geweven tapijt, waarin motieven en beelden de hele tijd terugkomen”. 
Jurylid Theaterfestival 2001. 


Citytrip/de ondergang
Is het in Risquons-tout nog een autostrade die de regio met de rest van de wereld verbindt, in Citytrip moet de informatiesnelweg Vlaanderen op de kaart zetten. De Vlaamse klei is het vertrekpunt van Vanluchenes Citytrip. Een geklasseerde haag werd met wortel en al uitgedaan in opdracht van twee ondernemers op weg naar de financiële cities. Ze zijn hun roots ontgroeid.  De haag is niet de enige grens die sneuvelt in deze trip naar de geglobaliseerde wereld. Iedereen is overal en nergens. Alles is grenzeloos. Vanluchene schreef een satire op het Lernout & Hauspie-debacle, met een schrandere humor die weinigen hem nadoen.

Citytrip werd bekroond met de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008.
http://taalunieversum.org/literatuur/juryrapport_taalunie_toneelschrijfprijs_2008/


De Naamlozen en Risquons-tout werden in 2002 samen uitgegeven door Van Halewyck. In november 2009 verscheen Citytrip en Picasso. Striptease van een genie bij Uitgeverij Vrijdag.